Krajnyák János üzente 10 éve

Szia Sanyi!
Igen lehez, hogy az étkező nem egy jó ötlet-át kell gondolni! Pedi jól nézne ki ott a falon.
Üdv. Jani

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Szia Jani.
tanács ötlet nehéz dolog..ebédlő, stb,,,zsíros a levegő a gőzöktől ..tapasztalat !!
Valójában a vitrin volna a legjobb de abban meg nem mutatós. Én a Tirpitznek egy kerítés léc(tölgy,OBI)1000x10-es lecsiszolva és viaszolva készítem majd.Alol két konzollal.
képzeld a napokban belebotlottam egy Dremel trio 3 az egyben gépbe botlottam 17900 ft-ért.Csak itthon a netten jöttem rá valami baromi olcsón kaptam mert ott 27 e.-41 e.között árulják mindenütt,külföldön is 100€-tol indul.
Nem tanács csak segítség::www.google.hu/search?q=makett+polcok&sa=X&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=vd-1Ur2AO4OJtQbjy4GoAQ&ved=0CFUQsAQ&biw=1280&bih=577.Ezekből is lehet ötletet meríteni.
Az ünnepi jó kívánságokat köszönjük és viszont kívánjuk és majd egy kupicával öblítek egészségetekre.
Üdv..Ibolya és Sanyi .

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Szia Sanyi! Nem vesztem el! Tegnap előtt jöttem ki a kórházból, jól vagyok, most várni kell a szövettanra januárig, és utána jön még egy műtét, amikor kiveszik a daganatot a nyakamból. Egyébként jól vagyok, egy kicsit még fáj a torkom, mivel belematattak. Most meg vásárolni kell járnom Évával, meg főzni az ünnepekre, mert tudod a legcsúnyább halál az éhhalál! Ti hogy vagytok? Gondolom az ünnepek előtt nálatok is gyorsultak a napok. Most azon elmélkedek, hogy van két modellem, szeretném feltenni az étkező falára, kellene valami pofás őtlet, milyen polcot csináljak? Ha van ötleted szivesen veszem, valami egyszerű, de mutatós kellene.
Sanyikám a közelgő ünnepek alkalmából kívánok neked és kedves családodnak kellemes ünnepeket és boldog új esztendőt! A bőség és az egészség csillaga hulljon Rátok!
Üdvözlettel Éva és Jani

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Szia Jani !
merre vagy elveszve ? Nem jelentkezel,túl vagy már a korházi beavatkozáson ?
üdv
Sanyi

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Szia Jani!
A klubban volt egy Románia Magyar hazafi aki annyira éltette szálasít,hogy én nem oszt megsértődött és éjjel nappal hívott ezért az nem nyerő szám.
A számom 06-62-279709 oszt ezen megadom a mobilomat majd.üdv,,
Sanyi.

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Szia Sanyi! Próbáltalak hívni telefonon, de azt mondta nem elérhető. Nem tudom megkaptad e az emilemet, küldetem egy rövid videót a hajóépítésről? Van-e skyp-od?
A vasaló használatánál én is a palánkozásra gondoltam, a palánk egyik oldalát benedvesíteni, a másikat ragasztóval bekenni, éa így ívelni a helyére, de sok esetben, ha nem jó van beállítva a hőfok, megég a palánk, nem biztos, hogy a ragasztást gyorsítja. Én amit tudok erről a benedvesített palánkot vasalóval lehet a helyére ívelni-megszárad utána bekenni ragasztóval és a helyére rögzíteni. A vasaló igen hatékony a felfelé ívelő palánk kialakítására. Én is találkoztam "tégla mintázattal" de ez valójában egy ötszőg alakú palánk darab, amit egyes hajótipusoknál alkalmaztak Nem tudom mi az aloki? Kérdésem a telefonon miért nem tudlak elérni? megkaptad-e az emilt?
Üdv Jani.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Szia János !

Én a vasalóval való munkára a palánkozásnál gondoltam.Az élfóliát is vasalni szoktam ugyanazzal a ragasztóvak kenem le aztán jön a vasaló.
Látom,hogy sokan nem palánk csíkot használnak a második sorra,hanem tégla mintázatot.meg is lepődtem mert hajót csak palánkkal láttam eddig.Én próbáltam már a lokit használtam csak hát 6000 ft / flakon,tehát drága.

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Remélem tudod,hogy akár vasalóval, akár más eszközzel hajlítod a palánkotcélszerű benedvesíteni.

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Még utólag annyit, amit elfelejtettem, a palánkok rögzítésére sok variációt be lehet vetni, ahol lehetséges, pl. az orr és tat résznél csipeszekkel / tapétázó csipesz/ a kiálló gerincre rakva a csipeszt és odanyomva vele a helyére a palánlot, de lehet modellgumival /vagy más gumiszalag/ rögzíteni, körbe tekerve a gumit a hajótesten. Én még nem próbáltam, de sokan mondták, hogy a nagy ívhajlatoknál, orr-tat rész, pillanat ragasztót használnak. Régebben a palánkokat kis rézszöggel rögzítettem a bordához, ez nagyon jó, de a szögeket macerás kiszedni, igaz az egyenes szakaszoknál nem muszály teljesen beütni, a szög viszont hagy egy kis nyomot maga után a palánkon, de ez a csiszolás után nagy részben eltünik, ill. jelentéktelen, lényeg a szög a legvékonyabb legyen.

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Szia Sanyi!
Adok egy címet és tel.számot: 1o36 Bp. Lajos u. 63. /modell árúház/ Tel:06/30 537 33 63. vagy: 06/1 240 3998. én a 30-ason szoktam hívni és rendelni, bár én elmegyek érte Bp.-re, de postán is elküldik úgy tudom.

Szögbelövő két féle van én a drágábbat vettem meg
- Szögbelövő 4 999 Ft,
Hágcsó sablon nem rudom van e nekik.
-Cécek dió és hárs mérettől függően: 100-240 Ft/db.
- Réz szög: vékony és vastag 380-500 FT/csomag.
Ha vasalóval próbálkozol, nem hiszem,hogy jobb lessz én még nem próbáltam a palánk hajlító pákát hasznájom, de nekem se szokott simán kézzel bemenni a mű.rajzszeg,klézzel benyomom és kis kalapáccsal óvatosan beütöm. Száradás után vékony csarhúzóval vaszem ki a rajzszeget. Egyébként a palánkhajlító pálka: /elektromos palánkhajlító ber./ 10 990 Ft.
Vasaló használatával, csak a görbületet tudod szabályozni és utána a ragasztáskor akkor is rögzíteni kell a palánkot teljes száradásig.
A fogorvosi készletbe nincs fűrésztárcsa, de még a mult.funkc. készleben sincs. Meg kell néznem hol lehet ilyet szerezni, nekem sincs ilyen kis fűrésztárcsám.
Az a baj Sanyikám, hogy minden drága és ezért maga a modellezés nem olcsó hobby, de ilyen a horgászás is.
Üdvözlettel Jani.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Szia János !
Köszi a segítséget.Nekem is elég sok szerszámom megvan abból amit felsoroltál.Nálunk itt Szeged igen béna modellezés tekintetében .Két modellező bolt van ahol többször adtam le rendelést,hááát eljutottak az igérgetik,telefonálnak ha megvan.Ez volt kb . egy hónapja ..konkrétan a szögbelövő meg a hágcsó sablon készítőre lett volna szükségem,még nyamvadt modell szeget sem lehet náluk kapni. Irigylem a barkácsoló gépedet,mostanában álmodni sem merek ilyen gépről mivel 130 e. ft ma nagy pénz nyugdíjasoknak.Ami nekem nagyon hiányzik az egy kis eszterga ami viszont bárhol is nézem majdnem arany árban mérik.
A másod palánkkal az a gondom,hogy bükk az alap palánk amibe igen nehezen megy a szeg.Mi a véleményed a vasalóval történő ragasztásról?
Próbálkozom a nettről való vásárlással az eszközökkel kapcsolatosan,hát mit ne mondjak a postaköltség duplája az anyagnak.Éppen ma vettem egy mini láng forrasztót a réz maratott alkatrészekhez.Az egész akkora mint egy öngyújtó,na szóval mindezt elküldték nekem egy 30x45 dobozban 1800 ft-ért futárral,holott 800 ft.sima bubis boríték is megtette volna.
A fogorvostól tudnék szerezni mini fűrész tárcsát is ?
Valójában igen sok dolgot megtudok csinálni kézzel,eszterga nélkül,pl ma két árboc gyűrűt a szalagfűrészen körbe vágtam és lap csiszolóval kerekre csiszoltam.
Ha van véletlenül címed ahonnan megbízhatóan lehet rendelni-vásároltál már tőlük-örömmel venném.Addig is köszönettel

Sanyi

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Szia Sanyi!
Az első palánksort alaposan le kell csiszolni ne maradjon rajta fatapasz, csak a hézagok között. A második palánksort az elsőhöz vékony hegyű műszaki rajzszeggel rögzítem, úgy,hogy a zseg hegyét az első palánkba szúrom és a szeg "kalapja" lefogja a második palánkot amelyet előtte bekenek ragasztóval, de úgy is lehet,hogy az első palánkra viszed fel vékony csíkba a ragasztót ez kényelmesebb. Itt nem tudok képett küldeni, de a főoldalon felteszsk egy régi képet, amin látható a rögzítés. Ugyan csak felteszek egy képet a rácsról is. Amit most csinálok a készletbe van kivágott rács, de vékony 1x4mm lécből ki lehet vágni/ puha anyag- bútor fúrnér vagy balsafa/ macerás!! Szükséges hozzá szike /vékony/ ,tűreszelő. A léc egyik oldalát a fogak kivágásánál celluxal bevonom, így kevésbé fog törni.
A szerszámokat később lefotózom Neked, már említettem korábban, van egy multifunkcionális marok csiszoló, fúróhegyekkel,marófejjel,csiszoló fejekkel,valamint még régebben fogász ismerősőmtől beszerzett kölönböző fejekkel, de ezek már a gép tatozékában is benne vannak. Az UNIMAT klt. Dekopír fürész, csiszológép, fúró állvány,faeszterga, fémeszterga, persze mindez kicsiben kimondottan modellkészítéshez.
Van egy TAMYA festékszóró, egy kis szalagfűrész, és a kézi szerszámok:türeszelő klt. szike klt. csipesz klt. palánkhajlítók /páka, fogó/ palánkhajlító sablon, modelltartó állvány, satúk, csipeszek, szögbelövő kézi modellekhez.
Kb ennyi! Vonalzó ecset stb. ezt mát Te is tudod.
Egyébként az építés közben jönnek ötletek és az, hogy még milyen szerszám kellene még.
Üdv. Jani.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Szia János !

Bocsi elvoltam veszve.vettem egy Güde szalag csiszolót amire a tulaj írta hogy a csiszolótárcsa üt.Na jól megszívtam mivel a tárcsa miatt az egészet darabokra kelett szedni mire meglett,hogy az ék hiánya miatt ment totál tönkre a tárcsa,így most várom az új anyagot.
A Hunter az angol vadász British Armed Cutter 1797C.mamoli 1:72 modell
Volna egy kérdésem,hogy mivel tudod rögzíteni a második sor palánkot a ragasztáskor ?A fa tapasztal kezelt fához megfelelően ragad-e a ragasztó.
A Bismarck nincs meg műanyagban de most van festés alatt a Tirpitz testvére.Az irodalmukkal tisztába vagyok,csak rájöttem,hogy egy ilyen nagy hajó építését ilyen kevés gyakorlattal nem lehet elkezdeni,ezért folytatok un, elő tanulmányokat.
Láttam a képet a rekvizit rácsról,hogy készült? Mivel vágtad ki úgy hogy egymásba kapcsolódjanak.Egyáltalán milyen szerszámokat használsz.Na nem szalagfűrészre,gyalura stb, gondolok hanem kisebb gépekre. Nem rég hozzá jutottam egy kis multi géphez max. 30000 ezres fordulat, már használtam,de szokni kell.Most Szegedi vásárba be tudtam szerezni 0,8.,1.,1,5. stb.fúrókat 80 ft/db áron.
Na szóval ezeket az apró anyagokat szokni kell.Öreg fákból vágom (bükk,tölgy) ki a kis anyagokat ami még szokatlan egy lakatosnak 6-8 milliméteres fával dolgozni.Jártam már úgy,hogy mire elkészült az árboc összekötő egyszerűen elrepedt,csinálhattam újra.

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Szia Sanyi! Ha tudsz küldj képet a mostani hajódról amit építessz.A "Hunter" melyik fajtája van meg, mert több féle is van ilyen név alatt? A Bismarck-ot régen én is megépítettem müanyag kittből, küdök egy fotót róla. A tied úgy látom komolyabb lesz, mivel az ára se semmi. Megnézem az oldalt erről. Az egész modellezésről annyit, hogy használd a fantáziádat az adatok gyűjtése mellett, és minden sikerülni fog- ha valami nem kezd előlről-én így szoktam /néhány "anyázás" mellett/.
Üdv Jani!
Küldök majd néhány képet emilbe.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Hát az elektromos radiátor az bizony húzós lesz.Sajnos lassan haladok a hajómmal mivel én még dolgozom a tűzvédelemben, bízom benne,hogy lassan lesz időm a modellezésre is.Az én műhelyem a kazánházban van ahol jó meleg van.Jelenleg az árbockosarat ragasztom..lassan.Most szereztem be egy güde szalag csiszoló gépet és jócskán gyakoroltam a szalagfűrészemen,hogy valamennyire egyenesen vágjon.Most már eljutottam oda,hogy a szükséges kisgépeim megvannak,eszközeim tárháza kibővült.A jelenlegi hajó építése gyakorlat mielőtt hozzá fogok a dobozos "Hunter" megépítéséhez .Ezután meg jön majd a Bismarck cirkáló amit egy lapkiadó által terjesztett model,már 84 része megvan és még 56 van hátra.Mivel ennek az ára több százezer bizony nem lehet kapkodni meg amatőrködni.Ennek a hajónak az építéséről találsz dolgokat a Facebook Bismarck club oldalán.
Fa anyagokat már vettem a Obi-ban azokból nagyon jó árbocokat tudok csinálni a 12 cm-es gyalummal ami kész művészet kézzel működtet,de már megy.
Igyekszem a fa anyagok felderítését elvégezni.Rétegelt lemezt már olcsón tudok venni Szegeden
Üdv.. Sándor.

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Nem tudom,hogy jó oldalon regisztráltál-e a hajómakett.hu.-n, de ott a főoldalon kívűl vannak még egyéb oldalak, azon sok-sok minden van, palánkozás,festés,stb..
a palánk anyagára már írtam néhányat, a dobozosokná általában5-6x1,5 mm hárs van, ajánlom Neked esetleg 6x2mm jávort. Az viszont és lehet,hogy ezért nem találsz választ- a palánk mérete függ a hajó tipusától és a méretaránytól. Az sem mindegy, hogy egy sor palánkozást, vagy kétsorost tervezel. Ha kétsoros akkor a második palánsor anyaga lehet a 0,5-0,6mm bútorfúnér, vagy max 1mm mahagóni is. A kétsoros palánkozási mód azért jobb, mert az első sornál nem kell annyira figyelni a pontos illesztésre és ennek a csiszolása után már sokkal könnyebb felvinni a második sor palánkot. Gitteléshez ajánlom a folyékony fa nevű anyagot. Én még nem használtam eddig, mivel a palánkozásnál a palánk éleit is ragasztom, pontos illesztéssel, így nem maradnak nagy hézagok. Előfordult már egy-két helyen, de azt modellgittel /modell boltban kaph./ tüntettem el. Palánk anyagot legjobban a kül.barkácsboltokban lehet a modellbolton kívül, különdóböző anyagok vannak: hajópadlók, lécek, stb. pl. Praktiker, Obi.árúházak. Sokan régi bútorokból szerzik be az anyagot. Pl. ismerősők, lomtalanítás, stb. Az igazi ragasztó a hagyományos enyv. Én annó beszereztem egy maszek modellboltban a mézhez hasonló tubusban árult faragasztó, amit szerintem a rep.gép modellezők használnak a faanyagok ragasztásánál, ma már nem tudom hol lehet kapni? Nevét sem tudom, mivel a tubuson semilyen felirat nincs, ez valamilyen egyéni keverék, acetonos szaga van. A palma express faragasztó amivel legtöbben dolgoznak, én is ezt használom, a száradást sajnos meg kell várni, addig más munkafázist szoktam csinálni. Ahol gyors száradás kell ott uhu gélt használom /kicsit drága/bár most már sok új pillanat faragasztó van. A modellboltból nem régen vettem faragasztót, majd megnézem a nevét /nem magyar/ még nem próbáltam ki, majd most a palánkozásnál, ha elkezdem. Egyenlőre meg kell oldanom a kis mell.ép. fűtését, ahol tudok dolgozni. Elektromos fali radiátort szereltem fel egyenlőre, de ez lehet,hogy költséges lesz. Várom válaszod, hogy áll a hajód, milyen méretarányban dolgozol, mi hiányzik még stb. Üdvözlettel Jani.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Köszi már regisztráltam régebben,de képek stb azok mennek de hasznos tanácsokat ott sem igazán találok.Talán úgy tűnik az egy zártkörű klubb,segítség az nem sok.Sok modelezőnek feltettem a kérdést de valami okból sosem válaszoltak:
-milyen anyagot használnak a palánkozáshoz(anyag, méretek)
-honnan lehet beszerezni őket nem BP lakosoknak
- mely ragasztó a legmegfelelőbb én palma termékeket használok de sok időt elvisz a száradása-
- mivel szoktak glettelni, nekem a fa glettek nem igen jöttek be. stb..stb..

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Sanyi még annyit, hogy az interneten van a "hajómakett.hu" oldal, azon már komoly modellezők is vannak, próbálj meg regisztrálni, bár korlátozás van a tagfelvételbe, de remélem sikerül. Ezen az oldalon mindent megtalálsz ami a fa hajók makettezésével kapcsolatos. Tervrajzok, építési fázisok,kötélzet stb..stb..

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Üdv Sándor! Másodszor kezdek el válaszolni, már majdnem befejeztem amikor a betű törlőgombot megnyomtam és minden eltünt! A fene egye meg. Szóval most már rövidebben, mert kevés időm maradt-bővebben legközelebb, én is müanyag kittekkel kezdtem . Ez után tértem át a fa hajók építésére. Elsősorban dobozból, a régi időkből maradt meg a Viktory és az Amerigo Vespucci, most ezeket akarom megépíteni. Ezek valóban húzósak 100e. pénz körűl vannak, persze van sokkal ocsóbb is-méretaránytól, tipustól függően. Bp.Lajos utcába van egy jó hajómodell bolt a tulajt ismerem-sok mindent be lehet szerezni nála a szerzsámoktól a különböző tartozékokig stb. Ha kell elküldöm legközelebb a tel,számot, egyébként sz interneten megtalálod. A palánkozáshoz bükk/ha lehet gőzölt/, dió,cseresznye,bútorfúrnér /mahagóni/ de igen sok féle fafajta lehet, kerülni kell a kemény,rugalmatlan fafajtát. Legközelebb még néhányat írok hozzá amivel dolgoznak a modellezők. Pl. egy barátomtól most kapok hárs,körte faanygot. Maradok tisztelettel Jani.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

üdvözöllek János !

Köszönöm,hogy jelentkeztél ebben a langyos modellező fórumban.Én eddig főleg kitteket raktam össze repülőgépek,tankok ,hajók.. most készül a Tirpitz festés előtt ál.Műanyag RC.nem kaptam hozzá így összeraktam anélkül.A Bismarck cirkáló építésébe fogok kezdeni ha megjön mind a 140 szám most a 82-nél tartunk.Előzetesnek neki kezdtem egy hiányos tervrajz alapján a New port klipper építéséhez,ez amolyan tanuló pénz..én vasipari ember vagyok..és most már fával is ismerkedem.Most egy két éve kisgép beszerzéseim folytak(asztali szalagf, dekopir fűrész, felső maró , stb..)
A fórumokkal az a bajom,hogy sokszor tapasztaltam ,hogy fő szerepet önmagukat fényező lezsernek beállító tinik uralják amik nem nagy durranásokat jelentenek szakmailag. Az általad épített vitorlás (Victory) dobozos készlet,honnan szerezted be,tapasztalatom,hogy nagyon drágák ezek a dobozok.
Még kérdezném,hogy milyen anyagot használsz a palánkozáshoz? Dobozból vagy készíted

Válasz

Krajnyák János üzente 10 éve

Kedves Sándor! Először is elnézésedet kérem, hogy csak most válaszolok, de betegség miatt szüneteltetni kellett a modellezést. Az égésnyomokat sima csiszolópapírral, lapos kisreszelővel, UNIMAT tip. csiszológéppel, a bordák külső éleit kis kézi marokgciszoóval-körcsiszoló fejjel végeztem. Igazad van ez az oldal nem egy aktív tagokból áll, amikor beléptem tapasztaltam talán azért is hagytam abba. A palánkozás nálam is a legnehezebb művelet egy modell megépítésében, nem beszélve arról hogy a most elkezdett HMS. Vyctori építésénél pont a palánkozást fogom elkezdeni. Ha érdekel tarthatjuk a kapcsolatot, akár itt, akár ha van kamerád azon keresztül is, vagy esetleg telefonon. Tel sz.06/30 388 7981. legtöbbször délelőtt, vagy 17 óra után. A hajómodell építése részemről nem titok, szívesen válaszolok minden kérdésedre amennyire tudok Üdvözlettel Jani!

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Csak érdekelne,hogy milyen géppel végezted a csiszolást ? Vajon van más megoldás is az égésnyomok eltüntetésére?Valahogyan sántít ez a fórum, egy pár kép,oszt jó napot.Nincs valami nagy tapasztalat csere,pediglen a palánkozás egy misét vígan megérne, de hát a net csak arra jó,hogy bemutatjuk mi és hogyan sikeredett,de a hozzávezető út az titok.

Válasz